Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

MENOPAUZE, WANNEER DE WEEGSCHAAL TILT SLAAT!

02 juli 2021

Cellulitis die woekert, borsten die groter worden, opstapelend buikvet met bijhorend overgewicht, een dikker buikje... De menopauze gaat vaak samen met gewichtstoename. Hoe komt dat? En hoe vermijd je dat die kilo’s blijven aandikken? De oplossing lees je hier.

 « Ik ben 50 jaar. Ik kom per jaar gemiddeld één kilo aan, terwijl ik evenveel eet als toen ik 40 was. Dat begin je ondertussen ook aan mijn buik te zien. » Vijftigers hebben het zwaar. Letterlijk. Tijdens de menopauze neemt het leven van vrouwen een drastische bocht. In Engeland, waar ze meestal erg down to earth zijn, spreken ze van een ‘change of life’. Op haar 50ste begrijpt een vrouw-in-menopauze dat ze op een natuurlijke manier geen kinderen meer kan krijgen. Nu, dat is misschien nog geen ramp. Maar dat veranderende lichaam, dat voortdurend verandert, opblaast en uitdeint... Dat is andere koek. Een vrouw van rond de 50 kent een gewichtstoename als ze geen actie onderneemt, zo simpel is het. Wie of wat treft daarvoor schuld?

Het zijn de hormonen! Vrouwelijke hormonen regelen de opslag en verbruik van vetcellen. Tijdens de menopauze daalt de productie van vrouwelijke hormonen drastisch. Dat zorgt voor een hormonaal onevenwicht, waardoor het lichaam vetten anders gaat verdelen. Tot ziens platte buik, en hallo love handles. Erger nog: vele hormoonspecialisten steken ook deels de schuld op de mannelijke hormonen, die vrouwen ook aanmaken. Maar met de jaren loopt de productie van testosteron bij vrouwen achteruit. Tijdens de menopauze maken vrouwen nog maar de helft testosteron aan dan in de vorige 25 jaar. Maar dat mannelijke hormoon zorgt onder meer voor de ontwikkeling van de spieren. Een tekort aan testosteron betekent dus een toename aan vetmassa, ten koste van de spieren. En laat de spieren nu net de cellen zijn die het meeste energie verbruiken.

Samengevat: gewichtstoename tijdens de menopauze kent twee redenen. Ten eerste verliezen vrouwen hun ‘strakheid’ door een daling aan mannelijke hormonen. Spieren worden zo vervangen door vet. De paradox: omdat ze testosteron verliezen gaan vrouwen er dus soms wat mannelijk uitzien, zeker wat het buikje betreft. Ten tweede vermindert ook de productie van oestrogeen. Dat heeft gevolgen voor onze spijsvertering. Vrouwen gaan meer een opgeblazen gevoel hebben, of last van constipatie. En dat laatste helpt natuurlijk ook niet om gewicht te verliezen.

Hoe krijg je de weegschaal weer in balans?

Om de levenskwaliteit van vrouwen in de menopauze te verhogen, schrijven gynaecologen geregeld Hormonale Substitutietherapie (HST) voor. Volgens sommige studies zou HST 1 tot 3 kilo doen bijkomen. Volgens andere studies zou HST dan weer helpen om abdominaal vetweefsel weg te werken. Maar dat is dan weer nefast voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Bespreek dit best met uw gynaecoloog.

De menopauze wordt trouwens vaak geassocieerd met schommelingen van het humeur, verlies van energie en zelfs een daling van het zelfbeeld. Een depressief gevoel loert om de hoek, waarna sommige vrouwen wel eens proberen te compenseren met suiker- of vetrijk voedsel. En van chocolade mag je dan wel opkikkeren, het bevat suikers die je ook doen bijkomen. De hoofdboodschap? Op je 50ste moet je (een beetje) minder eten en (veel meer) sporten. Door te sporten verbruik je meer energie. Dat bevordert het behoud van je gewicht. Het is een waarheid die je als vijftiger niet graag hoort, maar op latere leeftijd verlies je veel moeilijker je extra kilootjes dan toen je 20 was.

Opgepast met buikvet

Meet voor alle zekerheid je buikomtrek. Gaat die over de 88 centimeter? Dan moet je beginnen opletten. Het buikvet dat zich op je 50ste ophoopt is mogelijks verantwoordelijk voor toekomstige aandoeningen. Slechte cholesterol die verhoogt, een verhoogde bloeddruk, risico’s op hart- en vaatziekten... Het wordt misschien tijd om aan preventie te denken – bijvoorbeeld via een gezondheidscheck-up. Laat die opkomende vetrolletjes de rest van je leven niet vergallen.

De gezonde reflexen om op je 50ste gewicht te verliezen!

  • Laat een gezondheidscheck-up uitvoeren: cholesterol HDL en LDL, bloedsuikerspiegel, … Denk ook aan een complete preventieve hormoonanalyse. Die meet het gehalte aan testosteron en DHEA, een hormoon dat de omtrek van de taille kan verminderen.
  • Consulteer je gynaecoloog voor een Hormonale Substitutietherapie (HST), om de opslag van vetten tegen te gaan.
  • Analyseer je voedingsgewoontes. Vraag een diëtist(e) om advies, indien nodig.
  • Eet gezond en beperk zout, koolhydraten en slechte vetten. Let vooral op met suikers: de voedingsindustrie voegt die te pas en te onpas toe aan je voeding.
  • Beweeg. Ideaal is de combinatie van een cardiovasculaire activiteit (fietsen, joggen, zwemmen) met een spierversterkende activiteit. Dankzij je spieren verbruik je meer calorieën, zelfs ‘s nachts.
  • Heb geduld. We weten dat dit niet de meest eenvoudige tip is om op te volgen, maar die kilootjes verlies je écht niet op anderhalve week tijd.